miercuri, 30 ianuarie 2013

Alegeti izolatii exterioare sau interioare?

Izolatii exterioare sau interioare?

Ambele tipuri de izolatii prezinta avantaje, insa in general se exclud reciproc. Depinde de dumneavoastra sa alegeti care vi se potriveste.
Pro izolatie exterioara:
Chiar daca in general costurile sunt mai mari, izolatia exterioara are multe avantaje.
  • Un motiv, ar fi ca asa este corect, pentru ca, izolatia se face, intotdeauna, de unde vine frigul, nu unde ajunge
  • al doilea motiv, ar fi ca, in maximum 2 ani, izolatia exterioara, la blocurile de locuinte, va fi obligatorie.
  • Nu trebuie sa uitam ca toate blocurile noi si chiar si casele noi au izolatia realizata afara. E greu de crezut ca acele proiecte au fost toate prost gandite.
  • Alt avantaj foarte important este ca nu se pierde din spatiul util al apartamentului/casei.
  • Nu in ultimul rand daca optati pentru o izolatie interioara va fi mult mai greu sa bateti un cui, sa dati o gaura, sa agatati un tablou chiar! Fiind casanta, izolatia interioara se poate deteriora foarte repede.
  • Referitor la pret, este normal ca izolatia exterioara sa coste mai mult, deoarece se folosesc mai multe materiale, schela, tencuiala decorativa, care este destul de scumpa.
Pro izolatie interioara: 
In cazul unei case de lemn o izolatie exterioara de exemplu ar strica aspectul de lemn natural al cladirii. O izolatie interioara ar putea avea castig de cauza in acest caz.
Realizarea izolatiilor exterioare:
Cum se face, in principiu izolarea exterioara a unui bloc ? Peretii se placheaza cu placi de polistiren expandat, disponibil in diferite grosimi (cu cat este mai gros cu atat mai bine), care se lipesc cu un adeziv similar cu cel folosit la montarea faiantei, dupa care fixeaza din loc in loc cu suporti speciali si se acopera cu tencuiala de mortar.
Realizarea izolatiilor interioare cu polistiren expandat:
Izolarea interioara cu polistiren expandat se face aproximativ la fel, dar pe langa avantajele legate de montarea relativ usoara si de faptul ca nu reduce mult din spatiul camerei, are si o serie de dezavantaje. In primul rand nu corecteaza inclinatiile peretilor iar suprafata rezultata nu este foarte rezistenta. In al doilea rand, caloriferele din camera trebuie mutate spre interior si prinse de perete cu dibluri foarte mari care sa treca prin izolatie si sa se prinda de beton.
Realizarea izolatiilor interioare cu rigips si vata minerala:
Izolarea interioara cu rigips SI si vata minerala se face ceva mai complicat. Pe o grila construita din profile speciale, rigidizata cu peretele in discutie, se montaza placile de rigips. Inainte de fixarea placilor, intre perete si grila de sustinere se fixeaza un strat de vata minerala. Lipsa acesteia duce la racirea peretilor, motiv pentru care in scurt timp apare igrasie pe rigips. Dupa fixarea placilor, peste imbinari se aplica o banda adeziva (previne aparitia crapaturilor), apoi acestea se finiseaza cu glet de rigips.
Avantajele acestui sistem sunt:poate fi folosit si in cazul tavanului, se pot corecta imperfectiunile de verticalitate ale peretilor, tevile de la calorifer se pot masca in spatele peretelui, peretele este mai rezistent, chiar si doar in rigips se pot agata sarcini semnificative cu ajutorul diblurilor speciale. Bineinteles, exista si un dezavantaj: se pierde din spatiul camerei (cca 7-8 cm pentru fiecare perete izolat cu profil de 30 mm, vata minerala de 50 mm si placa de 12,5 mm).

Un comentariu: