joi, 3 martie 2011

IZOLAREA TERMICA - notiuni generale

Izolarea termica
Izolarea termica asigura economii de energie iarna, dar este la fel de eficienta si vara.

Intr-o acasa neizolata, disconfortul se manifesta:
-iarna, o senzatie cunoscuta ca "perete rece" (diferenta de temperatura intre interior si zonele in contact cu exteriorul: pereti, ferestre). Peretii neizolati sunt sursa de pierdere de energie prin circulatia aerului cald din interior spre exterior.
-vara, o senzatie de "supraincalzire” a mediului interior. Aerul cald circula de la exterior catre interior.

O izolare corespunzatoare reduce necesarul de energie (pentru incalzire), reducere consumul si poluarea asociata (gaze cu efect de sera). Vara ajuta la mentinerea unei temperaturi interioare confortabile, limitand nevoia folosirii echipamentelor de aer conditionat (mari consumatoare de energie).
Confortul termic din interiorul unei camerei unde va trebui sa fie cat mai uniform si la randului lui este dat de calitatea aerului din interior (umiditate, temperatura, concentratie de noxe, viteza de circulatie).
In perioada rece este recomandabil sa locuiti in camere la o temperatura de 19-20 grade Celsius cu o umiditate a aerului de aproximativ 50%.
Disconfortul apare imediat ce aveti mai mult de 3 grade Celsius diferenta intre temperatura aerului din camera si temperatura suprafetei peretelui. Asta pentru ca apare “cold wall effect” (efectul peretelui rece) ceea ce va determina miscari ale aerului in camera. Mai mult decat atat, la o umiditate mai mare a aerului poate aparea condens pe portiunile reci ale peretelui.
Confortul dintr-o incapere este cu atat mai stabil cu cat diferenta dintre temperatura aerului si a suprafetelor elementelor de inchidere este mai mica.
Pentru a avea succes vor trebui sa respectate cateva reguli:
- incalzire rezonabila;
- usile si geamurilecu grad bun de etanseitate;
- introducere de aer proaspat printr-o ventilare sistematica;
- realizarea unei izolari termice eficiente (cu o valaore mica pentru U) a peretilor exteriori este un factor cheie.
Izolatia termica este o investitie pentru economisirea si cresterea eficientei unei cladiri.
80% din energie este necesara unei familii pentru a se incalzi. O izolare termica eficienta poate reduce aceasta necesitate de energie la 60%.
Pentru a mentine temperatura in casa la nivelul dorit in anotimpul rece trebuie incalzita casa in asa fel incat sa nu se piarda caldura prin peretele exterior.

Pierderea energiei termice pe zone:

Acoperis: 30%;
Ziduri: 16%;
Podea: 16%;
Punti termice: 3%;
Prin improspatarea aerului: 20%.
Realizand o izolatie termica corespunzatoare a elementelor de inchidere ale constructiei, scade energia necesara incalzirii spatiului respectiv






sursa: www.confortsirenovare.ro si www.isover.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu